Skip to main content

Als beginnend beeldend kunstenaar heb ik veel bijbaantjes gehad om rond te komen en om m’n werk af te kunnen gieten in brons. Eén daarvan was het begeleiden van het All-Star team op hun NBA-tournee in Nederland. Deze ervaring is doorslaggevend geweest voor mijn succes.

Ik zit op mijn grote hotelkamerbed nog na te hijgen van weer een lange, energievretende dag. Na een klop op de deur rolt de wereldberoemde basketballer Earvin ‘Magic’ Johnson een trolley vol heerlijke hapjes mijn kamer binnen. Een slinger goedgemutste All Star-teamgenoten volgen hem. Met een bezorgd gezicht zet hij het karretje voor mijn neus: ‘Je moet iets eten, want als jij omvalt, dan vallen wij allemaal om!’ Het ontroert me nog steeds.

Als coördinator van het NBA-basketbalevenement was mijn belangrijkste taak om de jongens op het rechte pad houden ofwel, op veilige afstand van alle ondeugende verleidingen die Amsterdam biedt. Dus jaag ik ze de hele dag achterna, van het vliegveld naar het hotel, van de ontbijttafel naar de training, naar het sport-evenement, de persruimte in en weer terug naar het hotel. Deze boomlange, gespierde, testosteronbommen beschouwen me als een van hen, een onmisbaar teamlid.

Team-spirit, loyaliteit, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid, discipline en passie! In die drie dagen lieten ze mij zien wat dat allemaal werkelijk betekent. In ruil voor hun jeugd en met de ondersteuning van familie, adviseurs en een studiebeurs staan deze atleten aan de top. Klaargestoomd om te winnen; 100% betrokkenheid van deze topsporters is vereist en gegarandeerd. Aan die top prikkelen ze hun vijf zintuigen ieder moment van de dag. Zo beleven ze dat intense sportgevoel. Op fysiek en op mentaal niveau. Zij zijn meesters in het ruiken van ‘de geur van succes’ zoals ze ook die ‘bittere’ nederlaag moeten slikken. Hun extreme inspanning is in één woord te vatten: bezieling.

Door die ontmoeting met Magic Johnson ben ik mijn beeldhouwen als topsport gaan zien: Maak ik een beeld van je, dan ‘proef’ ik je, ik hoor, voel, besnuffel en zie je, van binnen en van buiten. Mijn ogen volgen je, grijpen je en masseren iedere millimeter van je. Ik zie hoe je handen en lippen bewegen, waar je kuiltjes liggen en je lijntjes lopen. Ik adem de energie in die jij uitademt. Die wederzijdse afhankelijkheid, dat teamwork, is heel intiem en het belangrijkste ingrediënt voor een succesvol beeld: een beeld met een ziel, met jouw essentie, jouw kern.

Topsport en kunst zijn sterk aan elkaar verwant: je kunt alleen winnen als je hersens, lichaam èn hart meedoen.

Vertel eens
Van welk zintuig geniet je het meest? (zien, proeven, voelen, horen, ruiken) Welk zintuig wil je ontwikkelen?