Skip to main content

Hoe komt het toch dat een burn-out steeds op de loer licht? Te weinig slaap of juist te veel ontspanning?  Te veel bad hair days op een rij? Niet doen wat we werkelijk willen, zijn we de controle kwijt? Of lukt het maar niet om prioriteiten aan te brengen in ons drukke dagschema?

Door mijn baan reis ik veel en een goede voorbereiding daarop vergroot mijn plezier. Bij het hoppen van continent naar continent heb ik geleerd dat een ontspannen reis begint met een ‘slim’ ingepakte rugzak. Geen zware last op mijn schouders. Wel sleep ik als rugzaktoerist ‘mijn huis’ mee: keuken, kluis, kledingkast, slaapkamer, bibliotheek, medicijnkastje, gereedschapsschuur en ‘state-of-the-art ‘communicatie-centrum. Alleen het noodzakelijke. Verder draag ik liefde en respect mee voor mensen die ik tegenkom. Zij voeden al mijn ervaringen en levenslessen onderweg.

Hoe vullen we onze rugzak eigenlijk in ons dagelijkse leven? Nou, je pakt eerst je belangrijkste zaken in, dus alles wat essentieel voor je is om te overleven in de jungle van je dagelijkse bestaan: familie, gezondheid, vrienden, je huis, je werk en je grootste liefhebberij.

Daarnaast hou je wat ruimte over voor je one night stands, grappige nutteloze ervaringen en gadgets kortom, alles wat niet echt nodig is, maar wel heel leuk om onderweg op te pikken! Zoiets draag je tijdelijk mee en laat je achter zodra het fysiek of emotioneel te zwaar of te groot wordt en “niet meer in je bagage past”. Die keuze maak je zelf.

Je grootste valkuil? Dat je tijdens de reis je essentiële lading weggooit en rond blijft lopen met deze nutteloze maar o zo spannende kortstondige ervaringen en waardeloze voorwerpen.  Zo verlies je de controle over tijd, planning, volgordelijkheid en alles wat je met je voeten op de grond houdt. Je raakt vermoeid, vergeetachtig en gestrest en uiteindelijk zie je door de bomen het bos niet meer. Je begrijpt het al, zo raak je burned-out. Totaal de weg kwijt!

Mijn laatste reisadvies: draag The Lonely Planet reisgids met je mee en schrijf er je beste ervaringen in: waar te eten, te slapen, te dansen en waar je de meest impactvolle en heerlijke ontdekkingen kan doen. Geef hem dan door aan de reizigers die hun trip net zijn begonnen. Zo blijven je ervaringen levend en waardevol voor anderen en… je laat het gewicht ervan achter.

 

Vertel eens
Wat heb jij nodig om te overleven? Hoeveel ruimte hou je over voor zaken die je energie geven en welke ballast schud je van je af?