Skip to main content

Je ziet het in documentaires op tv, op straat, op het strand, in de kerk, op het rugby-veld, op Wall Street in New York, op de bouwplaats, een bankgebouw binnenlopend, op de catwalk, of in het vliegtuig als de vriendelijke stewardess ons een drankje aanbiedt: in allerlei culturen bedekken mannen en vrouwen het hoofd en lichaam. We noemen het regionale of nationale klederdracht, gewaad, pak, uniform, outfit, veiligheidskleding. Zoveel ‘culturen’, zoveel kledingcodes.

Kleding beschermt en onderscheidt ons van de ander. We kleden ons om te imponeren, om ‘erbij te horen’, of juist om ons af te zetten. Het symboliseert wie we zijn en waar we voor staan. We hebben goed nagedacht over onze kledingstukken en dragen die met trots, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dat hoeft niet te zeggen dat iedereen het eens is met elkaars kledingkeus.

Ik sprak hierover met mijn authentiek Rotterdamse vriend Jules, die altijd in donkergrijs krijtstreep pak verschijnt. Zijn volgende hilarische persoonlijke ervaring deelde hij met mij, en deel ik nu graag met jou:

‘Afgelopen zomer had ik een sollicitatiegesprek in de binnenstad van Amsterdam, dus ik besloot om met de trein te reizen. Ik was behoorlijk zenuwachtig en op het perron keek ik om me heen of iets me kon afleiden van mijn onrustige darmen. Of zou ik misschien de druk van de ketel kunnen halen met een heel klein windje? Te laat herinnerde ik me dat je nooit een wind kan vertrouwen als je nerveus bent: FLATS, klotsende dijen en de trein naar Amsterdam vertrok al over 28 minuten!

Soppend waggelde ik naar de Bijenkorf, kocht vlot een schone krijtstreep broek bij mijn nog frisse jasje, griste de plastic tas van de toonbank, haastte me terug naar het station en sprong op het fluitsignaal in de trein. Zo doen we dat in Rotterdam, geen gezeik, aanpakken!

Tevreden keek ik hoe mijn welriekende broek en boxershort door het wc-potje slurpend de rails op werden geslingerd. Ik opende de plastic tas en …. verkeerde tas!!! Ik stond voor een belangrijke keus, toen ik de geruite wollen trui omhoog trok over mijn naakte onderlichaam: draag ik de V-hals aan de voorkant of aan achterkant?

Ik stapte het Amsterdamse advocatenkantoor binnen met de uitstraling van Prins Charles. Leve de wederopleving van de kilt! Een succesvol uur later verliet ik het statige pand. Mijn billen wapperden fier uit mijn V- hals. Ik was aangenomen.’

Wat ik uit dit verhaal haal? Draag je outfit met trots, zelfvertrouwen en waardigheid en de juiste mensen zullen niet verblind worden door vooroordeel over wie of wat je bent. Ze zullen je accepteren en respecteren, just the way you are.

Vertel eens
In hoeverre beoordeel jij een persoon op de kleding die hij of zij draagt?